DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

Jegyzőkönyvek

Cégek, vállalkozások

Védőnői Tanácsadó

 

Közösségi tér neve: Védőnői Tanácsadó - Egészségház

Közösségi tér címe: 9146 Rábapordány, Gévay-Wolff Lajos utca 28.

Védőnő: Jandó Jánosné

Közösségi tér egyéb elérhetőségei:

tel.: +3620/479-46-24

 

Fenntartó:

Egyedi Védőnői Körzet

9314 Egyed, Fő utca 30.

 

A védőnői ellátást – közel egy évszázados története során -, számtalan átalakulás jellemezte, az elvárások és feltételek is többször változtak. A védőnők képzése, munkaköri feladata, és helye is változott.

A védőnők kiemelten a betegségek megelőzésre és az elváltozások korai felismerésére, a családok egészségének megőrzésére képzett, felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkező szakemberek, akik közreműködnek a nő-, anya-, csecsemő-, gyermek-, ifjú- és család egészségének védelemében, valamint a közegészségügyi, a járványügyi, egészségfejlesztési, egészségnevelési feladatok végzésében.

A klasszikus védőnői ellátás színtere a család otthona, és a helyi társadalmi környezet, tehát az a mikrokörnyezet, ahol kialakul az életmód, a szokásrend, a viselkedés megerősítése, vagy lehetőség nyílik a módosulásra.

A védőnői hálózat a megalakulásakor (1915) hiánypótló volt a csecsemőhalandóság, a fertőzőbetegségek csökkentésében, a felvilágosításban, az orvos munkája melletti asszisztálásban. A védőnőképzés fejlődésével, felsőfokú szintre való emelésével (1975) vált lehetővé, hogy a preventív ellátásban a védőnők nagyobb önállósággal és felelősséggel legyenek képesek részt venni. Ma már a védőnők feladatukat önállóan végzik – a gondozott egyén érdekében – szorosan együttműködve az illetékes házi orvossal, szülész-nőgyógyász szakorvossal, a házi gyermekorvossal, az iskola-orvossal, a gyermekjóléti szolgálattal, az oktatási nevelési intézményekkel és a civil szervezetekkel.

A  védőnői szolgálat tagjai a hagyományos családlátogatás és védőnői tanácsadás mellett egyéb helyszíneken-, közösségi tereken „mikro – konzultatív” jellegű ellátást is nyújtanak. A család otthonában lefolytatott látogatásoktól eltérő helyszínű, formájú, személyes jellegű kapcsolati formák is megjelennek az egészségügyi szolgáltatások között, fő célja az egészséggel kapcsolatos pozitív jövőkép megerősítése.  Ez az adott közösség újonnan jelentkező igényeit szolgálja. A helyi közösség lehetőségeit felmérve, támogatni, erősíteni lehet a szülői szerepeket, az egészséggel kapcsolatos pozitív magatartást, valamint az aktív részvételen alapuló készségfejlesztéssel, tudatosabb egészségképet lehet hosszútávon kialakítani, megerősíteni.  

2023. január elsejétől egy megújult, a kor követelményeinek megfelelő védőnői tanácsadó áll rendelkezésre a szolgáltatást igénybevevők részére.

 

Köszöntő

Szeretettel köszöntöm honlapunkon!

Visy László polgármester